Veteriner Anatomi Derneği Ödül Yönergesi

Kongreye kabul edilen her sözlü ve poster sunu, ödül başvuru koşullarına uygunsa, ödüle adaydır.

VAD ULUSAL/ULUSLARARASI KATILIMLI/ ULUSLARARASI VETERİNER ANATOMİ KONGRESİ SÖZLÜ/POSTER SUNU ÖDÜLLERİ BAŞVURU KOŞULLARI;

AMAÇ VE KAPSAM:

Madde 1. Adaylar, yurtiçinde/yurtdışında yapılmış veteriner anatomi ile doğrudan ya da dolaylı ilişkili alanlardaki çalışmalar ile başvurabilirler.

Madde 2. Adaylar birden çok çalışma ile başvurabilir, ancak birden fazla ödül alamaz. Çalışmanın tamamlanmasından itibaren 2 yıldan eski olmaması, ulusal/uluslararası ödüllere başvurmamış ve daha önce ödül almamış olması şartı aranır. Olgu sunumları ancak bilime katkı sağlayacakları düşünülürse ödül için değerlendirilecektir.

Madde 3. Veteriner hekimler, akademisyenler, lisansüstü öğrenciler ve veteriner olmayan anatomi alanında yüksek lisans yapanlar başvuruda bulunabilir.  

Adayların kişisel iletişim ve sözlü sunum yeteneğini artırmaya yönelik etkinlikleri kapsar.

Madde 4. Veteriner anatomi derneği tarafından düzenlenen veya derneğin doğrudan veya dolaylı paydaşı olduğu bilimsel ve mesleki etkinliklerde paydaşlara, araştırmacılara verilecek en iyi poster, en iyi sözlü sunum, en iyi genç araştırmacı ve benzeri ödüllere ilişkin olarak dernek yönetim kurulu o etkinlik öncesinde toplanarak gerekli kalemleri ve bu kalemler için verilecek ödül miktarını belirler.

POSTER SUNU HAZIRLAMA KURALLARI:

Madde 5. Makalelerin Poster sunumu aşağıda ayrıntıları verilen açıklamalara göre hazırlanmalıdır.

a. Poster büyüklüğü 70×100 cm’lik pafta üzerine yerleştirilmiş ve kolaylıkla okunabilecek büyüklükte olmalıdır.

b. Posterin sağ, sol, alt ve üst kenarlarında yeterince boşluk bırakılmalıdır.

c. Yazı karakteri “Arial, Calibri veya Times New Roman” olmalıdır.

d. Metin bölümlerinin alt ve üstünde birer satır boşluk bırakılmalıdır. Paragraf boşluğu olmamalı, bunun yerine paragraflar arasında bir satır boşluk bulunmalıdır. Metin sağa ve sola eşit blok (justified) şeklinde olmalıdır.

e. Çalışma başlığı en fazla 10 kelime olmalı ve çalışma içeriğini tam olarak yansıtmalıdır. Başlık büyük harflerle, metin alanı ilk satırına ortalanarak, metin yazımındaki yazı karakteri kullanılarak koyu (bold) yazılmalıdır. Başlıktan sonra araştırmacıların adı-soyadı yazılmalı, bunun altındaki satırda ise çalıştıkları kurum açıkça belirtilmelidir.

f. Ulusal kongrelerde poster dili Türkçe, Uluslararası Katılımlı kongrelerde poster dili Türkçe ve/veya İngilizce, Uluslararası kongrelerde ise poster dili İngilizce olmalıdır.

g. Ulusal/Uluslararası Katılımlı kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan poster bildiriye ilişkin olan makalenin Türkçe ve İngilizce özetlerinin her biri 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde olmalıdır. Bu özetlerin kapsamında çalışmanın anahtar sözcükleri, amacı, materyal-metodu, bulguları ve sonuçları yeterince bulunmalıdır. Özetlere resim, tablo veya grafik eklenmemelidir. Yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu yoktur. 

Uluslararası kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan poster bildiriye ilişkin olan makalenin ise sadece İngilizce özetinin gönderilmesi gerekmektedir.

h. Ulusal kongrede hazırlanan poster sunularında Türkçe özetin bulunmasına gerek yoktur.

Uluslararası katılımlı kongrede hazırlanan poster sunusu Türkçe yazılmış ise İngilizce özet eklenmeli, eğer poster sunusu İngilizce yazılmış ise Türkçe özet eklenmelidir. Ancak yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu bulunmamaktadır. Uluslararası kongrede hazırlanan poster sunularında ise İngilizce özet eklenmesi gerekmemektedir.

ı. Özet bulunduğu taktirde anahtar sözcükler, özet metninden sonra bir satır aralığı boşluk bırakıldıktan sonra, 6 kelimeden fazla olmamak üzere ve harf sırasına göre sıralanmalıdır.

i. Poster sunularının arka fonu için açık bir renk tercih edilmelidir.

j. Poster sunu içerisinde görsel algılamayı arttırabilecek ilavelere (fotoğraf, tablo, grafik, renkli karton basımı v.b.) yeterince yer verilmelidir. Poster sunusunda kullanılan fotoğraf, grafik vb görsellerin yüksek çözünürlükte olması ve baskı kalitesinin yüksek olması beklenmektedir.

k. Herhangi bir proje veya başka bir araştırma desteği alan çalışmalar poster metninin en alt bölümünde belirtilmelidir.

l. Poster sunularında kaynaklar belirtilmek zorunda değildir.

SÖZLÜ SUNU HAZIRLAMA KRİTERLERİ:

Madde 6.  Sözlü sunu bildirileri aşağıda ayrıntıları verilen açıklamalara göre hazırlanmalıdır.

a. Ulusal/Uluslararası Katılımlı kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan sözlü bildiriye ilişkin olan makalenin Türkçe ve İngilizce özetlerinin her biri 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde olmalıdır. Bu özetlerin kapsamında çalışmanın anahtar sözcükleri, amacı, materyal-metodu, bulguları ve sonuçları yeterince bulunmalıdır. Özetlere resim, tablo veya grafik eklenmemelidir. Yurt dışı katılımcıları için Türkçe özet zorunluluğu yoktur. 

Uluslararası kongreye gönderilen ve bildiri kitapçığında basılmak üzere yollanan sözlü bildiriye ilişkin olan makalenin ise sadece İngilizce özetinin gönderilmesi gerekmektedir.

b. Ulusal kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında Türkçe dili kullanılmalıdır.

Uluslararası katılımlı kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında Türkçe ve İngilizce olarak tek yansıda iki sütun olacak şekilde yapılmalıdır. Ancak yurt dışı katılımcıları için Türkçe sütun özet zorunluluğu bulunmamaktadır.

Uluslararası kongrede hazırlanan sözlü sunu yansılarında ise İngilizce dili kullanılmalıdır.

c. Kongre düzenleme kurulunun sunu için belirlediği süreye dikkat edilmeli, aşmamaya özen gösterilmelidir. (Örneğin: 10 dakika sunu, 5 dakika tartışma ve soru/cevap olmak üzere 15 dakikayı geçmemelidir.)

d. Sözlü sunu yansılarında arka fon için açık bir renk, yazı fontlar içinse koyu renk olmasına dikkat edilmelidir.

e. Sözlü sunu içerisinde görsel algılamayı arttırabilecek ilavelere (fotoğraf, tablo, grafik vb.) yeterince yer verilmelidir. Sözlü sunu yansılarında kullanılan fotoğraf, grafik vb. görsellerin yüksek çözünürlükte olması beklenmektedir.

f. Sunumlarda görselliğin ön planda olması olumlu olarak değerlendirilir.

g. Sunumu yapan araştırmacının dinleyici üzerinde etkili olması, konuya hakim olması ve dinleyici kitlesi zerinde olumlu etki yaratması beklenmektedir.

ÖDÜL DEĞERLENDİRME KURULLARI – UYGULAMALARI VE SONUÇLANDIRILMASI:

Madde 7 En iyi sözlü/poster seçiminde uygulanacak yöntemi kongre düzenleme kurulu belirler. Kongre düzenleme kurulu en iyi sözlü/poster seçimi için, hazırlanan sözlü/poster sunuları arasından üçer (3’er) aday seçer. Aday seçiminde yönergede bulunan esaslar göz önünde bulundurulur.

 “En iyi sözlü/poster seçimini yapacak jüri üyelerini ve jüri üyelerinin vermiş olduğu

puanlara göre sıralamayı kongre düzenleme kurulu belirler. Jüri Üyeleri Kongreye katılanlar arasından

Profesör Ünvanlı 5 (beş), Doçent Ünvanlı 3 (üç) ve Doktor Öğretim Üyesi Ünvanlı 1 (bir) kişi olmak

üzere alanında saygın çalışmalar yapan 9 (dokuz) öğretim üyesinden oluşur. Jüri, Ek 1’de sunulan

“Poster/Sözlü Sunum Değerlendirme Formundaki” kriterlere göre her poster ve sözlü sunum için

puan verir. Jüri üyelerinin vermiş olduğu puanlar toplanır ve puan veren jüri sayısına bölünerek

sununun ham puanı oluşur. Ham puanlar sunumu yapan araştırmacının ünvanına göre; Profesör 0,6,

Doçent 0,7; Doktor Öğretim Üyesi ve Doktor ünvanlılar için 0,9 ve henüz akademik ünvanı olmayan

araştırmacılar için 1 katsayısı ile çarpılarak sıralama puanı oluşturulur. Sözlü/poster sunuları

arasından sıralama puanının en yüksek olduğu üçer (3’er) aday belirlenir.

Madde 8. Kongre düzenleme kurulu tarafından önerilen 3’er aday arasından en iyi sözlü/poster sunu seçimi, VAD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Madde 9. Ödül, çalışmayı gerçekleştiren ekip adına bir kişiye takdim edilir. Bu kişi tercihen çalışmayı sunan kişidir. Ödül, bu ismin bulunmadığı durumda ekipten diğer bir isime sunulur.

Madde 10. İkincilik, üçüncülük ya da mansiyon gibi derecelendirmeler yapılmaz.

Madde 11. Ödül kazanan bildiriler (sözlü/poster), kongre kapanışında VAD Başkanı tarafından ilan edilir. Plaketler kongre kapanış yemeğinde verilir. Ödül ve belgeler ise sonradan düzenlenerek kazananlara iletilir.

Madde 12. Ödül miktarları, her kongre için VAD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. VAD Yönetim Kurulu “ödüle değer bir çalışma” bulmayabilir. Bu durumda o yıl ödül verilmez.

YÜRÜRLÜLÜK:

Madde 13. Bu yönerge Veteriner Anatomi Derneği Yönetim Kurulu’nca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

YÜRÜTME:

Madde 14. Bu yönerge hükümlerini Veteriner Anatomi Derneği Yönetim Kurulu adına Veteriner Anatomi Derneği Başkanı yürütür.